Travsport

Om man räknar antalet aktiva inom travsporten så är det en mycket liten sport i Sverige med endast runt 5 000 utövare. Inte ens om man räknar in skötare, elever i travskola och ägare kommer man ens i närheten av det antal aktiva som finns inom sporter som fotboll, friidrott och golf. Men det finns fler än så som intresserar sig för travet – alla de som följer sporten från läktaren eller TV-soffan, men också de som tycker om att spela på hästarna.

Hästarna

En förutsättning för tävlingar inom travsporten är att det finns bra hästar. Därför är aveln ganska hårt reglerad. Man skiljer mellan två olika slags travhästar – varmblod och kallblod. Kallblod är en lite grövre häst, den slags häst som tidigare kallades för arbetshäst och de flesta kallblodstravarna härstammar från den nordsvenska rasen. Majoriteten av travhästarna tillhör varmbloden. De är smäckrare och smidigare och har avlats fram under de senaste tvåhundra åren med mycket inflytande av franska, men under senare år mest amerikanska blodslinjer. Trav är visserligen en för hästen naturlig gångart, men en travhäst är en specialist där gångarten har utvecklats för att gå extremt fort. För att en svensk varmblodstravare ska få fullständiga starträttigheter inom svensk travsport idag finns det endast strax under 500 avelsgraderade hingstar att välja på. Kallblodstravet utgör, räknat till antalet hästar, en tiondel av svensk travsport och därför är aveln inte lika hårt reglerad utan det räcker att hingsten är godkänd för avel (just nu finns runt 150 godkända hingstar). För ponnytrav finns inga sådana regler alls – här är alla olika ponnyraser tillåtna även om shetlandsponnyer och gotlandsruss är vanligast. En ponny är en häst med mankhöjd på under 148 centimeter (man mäter höjden från marken upp till manken, som är knölen ovanför frambenen där manen börjar).

De aktiva

Inom travsporten kan man dela in de aktiva i olika grupper även om det finns de som tillhör flera av grupperna samtidigt. En förutsättning för det hela är ägarna till hästarna, men de är inte medräknade bland de ungefär 5000 aktiva som finns inom travet idag. Bland de som har licens för att köra eller träna travhästar består den största gruppen av amatörer och lärlingar (runt 4000), proffsen är strax över 400 och resterande aktiva hör till ponnytravet. Utöver dessa finns det dryga 2000 elever som går i travskola samt ungefär 1000 personer som arbetar som skötare.

Travbanor

De största och mest kända banorna i Sverige är kanske Solvalla, Jägersro och Åby. Men för den travintresserade finns det ytterligare trettio banor att välja mellan. Sveriges travbanor ligger ganska jämnt fördelade över landet upp till Bollnäs. I Norrlands inland ligger det fyra travbanor, medan resterande sju nordliga banor ligger vid kuststäderna.

Lite siffror

Det tävlas i trav alla dagar året runt. I Sverige finns det omkring 100 000 travhästar och av dem är det runt 18 000 som aktivt tränar för tävling. Dessutom finns det tusentalet ponnyer som tävlar i trav. 33 banor med speltillstånd finns som under ett år tillsammans kommer upp i runt 8800 lopp fördelade på ungefär 850 tävlingsdagar. När man räknar de mest framgångsrika hästarna måste man skilja mellan flest segrar och mest insprungna pengar. Victory Tilly, Ina Scott och Järvsöfaks är framgångsrika hästar som skrivit in sina namn i sporthistorien. Deras bedrifter är välkända och namnen känns igen även av den som inte är travfantast. Victory Tilly sprang in fantastiska 37,7 miljoner kronor medan de båda andra landade en bit över tjugo miljoner var. Den svenska häst som segrat flest gånger är kallblodstravaren Järvsöfaks som med sina 201 segrar är i en liga för sig själv. De mest segerrika varmblodiga hästarna Molnets broder, Dun Bunter och Jixy får nöja sig med litet över hälften av det. Ponnytravet är för unga kuskar och har många lopp som körs utan penningpriser. Därför kan det inte jämföras med loppen för de stora hästarna även om ponnytravets lopp är nog så spännande.

Att travsporten i Sverige är stor kan man också förstå av den plats det tillåts ta i tv-kanalernas sportsändningar. För den som ännu inte upptäckt travsporten rekommenderas ett besök på en travbana för att på plats få uppleva spänningen i ett travlopp.