Elitloppet 2016

Elitloppet har ett längre namn och en lång historia. Namnet är Solvallas Internationella Elitlopp och historien sträcker sig ända från 1952 då det första Elitloppet kördes under namnet Jubileumsloppet, då det var 25 år sedan Solvalla invigdes. Elitloppet körs alltid, även i år, den sista söndagen i maj.

Upplägget

Varje år bjuds 16 av världens bästa hästar in för att tävla i Elitloppet, så det är en internationell affär i allra högsta grad. Loppet körs sedan i två försöksheat med åtta ekipage i varje heat. De fyra bästa i de två heaten går vidare till finalheatet som är den stora uppgörelsen. Skälet till att så många av de absolut bästa hästarna deltar är naturligtvis prissumman som uppgår till 3 miljoner kronor, men det är även en enorm prestige att vinna Elitloppet.

Till en början tävlade enbart svenska hästar, men på 1960-talet kom några franska utmanare och dessa hästar var lite större, lite starkare och lite snabbare. Svensk travsport tog lärdom och i början av 1970-talet var det dags för svenska segrar igen. 1972 vann Dart Hanover och året efter det vann den otroligt populäre Ego Boy. Han är för övrigt en häst som har betytt mycket för svensk travsport och dess popularitet.

Årets upplaga

De hästar som bjuds in publiceras på Elitloppets hemsida. För närvarande kan följande hästar presenteras:

Un Mec d´Heripre

En fransk häst som tränas av Fabrice Souloy, en framgångsrik tränare som har fått flera inbjudningar till olika lopp. Un Mec d´Heripre fick sin inbjudan efter att Olympiatravet hade avgjorts. Hästen är en av de bästa Fabrice Souloy har tränat. Han är en riktig sprinter, en egenskap som kan passa på Solvalla.

Un Mec d´Heripre fick inbjudan efter att ha vunnit på Argentan med Jean Michael Bazire i sulkyn. Hästen gick som tåget och passade på att slå ett nytt personligt rekord - 10.0 - och kammade hem hela 400 000 kronor till sin ägare. Han är idag åtta år gammal och har hittills dragit in 10, 3 miljoner kronor till sin ägare.

Oasis Bi

I Neapel lyckades Oasis Bi, med Johnny Takter i sulkyn, vinna loppet som skulle ge en biljett till Elitloppet Benders. Oasis Bi hör hemma i Mantorp till vardags och efter vinsten i Neapel vilar hästen hemma medan ägaren Per-Gunnar Svärd försöker utvärdera hur han mår efter två tuffa lopp i Neapel.

Segern kom genom en fantastisk spurt på slutet av loppet. Favoriten Voltigeur de Myrt pressade på utsidan men då det var dags för upploppet dök det upp en lucka på insidan och Oasis Bi kunde spurta. Vinsten gav ekipaget 1,6 miljoner kronor och tiden var 10.7. Oasis Bi är åtta år och har sprungit hem 12 miljoner kronor till sin ägare.

Your Highness

Här har vi ett framgångsrikt sto som har kvalat in till Elitloppet. Hon vann Olympiatravet, vilket gav henne en biljett till Elitloppet. Hennes tränare, Fabrice Souloy, höjer henne till skyarna och menar att hon är en fantastisk häst. Med Björn Goop i sulkyn redde de tillsammans ut situationen då de hamnade i ett tredjespår i början av loppet. Till slut kom de loss och kunde visa vad de gick för under upploppet.

Your Highness är sju år gammal och har hittills sprungit hem 6,6 miljoner.

Timoko

Timoko var den första hästen att få inbjudan till Elitloppet 2016. Han är nio år men har mycket styrka och kraft kvar. Det visade han då han från ett uruselt läge, med Björn Goop i sulkyn, kunde vinna Criterium de Vitesse. Det blev en biljett till Elitloppet som nu blir det fjärde på raken för hästen. Den största vinsten är då han vann Elitloppet 2014. Ägaren, Richard Westerink, är från Frankrike, och han kan glädjas åt den stora vinstsumman på 36 miljoner kronor som Timoko sprungit hem.