Travhästen

Även om travhästen är ett ädelt och välbyggt djur och oftast mycket vackra att se på, så är det inte utseendet som avgör. Det är dess förmåga att trava kontrollerat och att göra detta snabbare än vad de naturligt skulle galoppera, vilket är hästens naturliga sätt att ta sig fram så snabbt som möjligt.

Med tanke på att normalhastigheten i ett lopp kan ligga mellan 50 till 60 kilometer i timmen och att en häst i slutspurt kan ta upptill 130 steg i minuten behövs en häst med mycket starka ben. Detta skall jämföras med att en häst normalt travar i 13 kilometer per timme och därefter övergår till galopp. En travhäst som övergår i galopp blir diskvalificerad om inte kusken får tillbaka hästen i trav inom högst 150 meter, en häst som galopperar ofta i lopp har en mycket kortlivad karriär.

I Skandinavien använder vi hästraser som är speciellt framavlade för att klara av just detta på bästa möjliga sätt. Dessa raser är grupperade i två grupper, varmblod och kallblod. Även om varmblod är den mest populära och därmed också den mest använda så är kallblodshästarna flitigt använda inom trav i Skandinavien. Kallblodstravaren skall vara minst 148 centimeter i manken, temperamentsfull och samarbetsvillig, alla färger är tillåtna.

Varmbloden och kallbloden

Färgerna på en travhäst såväl varmblod som kallblod kan variera de är oftast bruna och mörkbruna men även gulbruna travhästar finns. Det finns en vit travhäst i världen och denna befinner sig just nu i Sverige och hon är ursprungligen från Italien och med två mörkbruna föräldrar vilket tyder på att hon fått sin vita färg från anlag långt tillbaka i tiden. Varmbloden skiljer sig en aning från kallbloden framför allt när det gäller historiskt syfte. Varmbloden är framavlade för att passa som rid och körhäst medans kallblodet har syftet att vara en draghäst och därmed kraftigare och mer muskulösa än varmbloden.

Även om man inte är en hästfantast så känner man ofta till ardennerhästen och Islandshästen som trots sina skillnader i storlek båda är kallblodshästar, och har man någon gång sett en cowboyhäst i någon film så är det förmodligen en häst med varmblod i stamtavlan. Stamtavlan som visar hästens ursprung anses vara det som avgör om en häst kommer att vinna miljonerna eller inte. Värdens dyraste häst hittills såldes på auktion och kostade då 124,6 miljoner kronor. Vilket förmodligen kommer att vara en vinnande affär i slutändan genom avel på hästen.

Konsten att namnge en travhäst

Att ge ett namn på en häst kan tyckas enkelt, men för en professionell travhäst finns en hel del regler som kan försvåra det hela. Först måste man hålla sig till maximalt 18 tecken i namnet och man får inte använda sig av siffror. Det får vara maximalt 4 kombinationer av ord. Olämpliga namn är till exempel ett hästnamn som redan är registrerat (gäller även redan avlidna hästar). Om en avelshingst har samma namn och det inte gått 20 kalenderår blir det avslag på namnet. Ego Boy, Legolas, Victory Tilly och Copiad är exempel på mycket framstående travhästar inom skandinavisk travsport. Där Copiad anses vara en av de bästa och avslutade sitt 23 år långa liv 2012. Copiad har också det intressanta faktum att han, trots alla vinster, stängdes av från avel då han inte ansågs som tillräckligt bra.