Travtips

"Tips mottages tacksamt", eller hur? Eller ska man bli sin egen specialist? Det här är svåra avgöranden. Det finns entusiaster som har hållit på länge med spel på trav och försörjer sig på det. De har dock ofta lång erfarenhet och kanske även en del kontakter som ger bra stalltips. För den vanlige spelaren och framför allt för nybörjaren gäller det att ta emot tips där de går att finna.

Tips på nätet

Det finns oräkneliga sajter som förmedlar tips till dig som vill spela på trav och inte har några närmare kunskaper. Hur trovärdiga de än ser ut med snygg och flashig grafik så är det innehållet som är viktigt. Det gå inte att säga något generellt om hur bra tipsen är och hur välinformerade sajtägarna är men man kan göra några antaganden.

De stora dagstidningarnas sajter med sportsektioner är säkert trovärdigare än "Bosses Travsida". Varför skulle Bosse dela med sig gratis av sina tips istället för att använda dem själv till att vinna storkovan är en fråga man kan ställa sig. Tidningarna är redan finansierade och har ett intresse av att du ska läsa just deras tidning för det ökar deras annonsintäkter. Så om deras tips har hög relevans kommer du tillbaka som läsare och ditt klick ger några ören från annonsören.

Det finns även betaltjänster på nätet där du kan köpa tips. Även här finns det specialister som är avlönade och jobbar på att göra sina tips så bra som möjligt då det ökar företagets omsättning när flera kunder strömmar till. Kan de dessutom visa på att deras tips har slagit in och gett stora vinster kan man nog lita på att de är välinformerade och kan travsport.

Bli din egen tipsare

Hur bra de olika tipsen än är vill man nog sätta sin egen prägel på sitt spelande. Det är säkert bra att hämta grundtipset från någon eller några specialister men sedan är det upp till en själv att göra sin egen bedömning. Det finns en hel del kriterier att tänka på om man vill förbättra specialisternas tips.

Hur är banan? Har banan ett långt eller kort upplopp? En del hästar behöver ett längre upplopp för att komma till sin rätt, det bör vägas in då man lägger sitt tips. De hästar som kan explodera på slutet har ofta en fördel på banor med kort upplopp.

Hur startar man på den aktuella banan? Är det autostart eller voltstart som gäller? Hästar som är lite tröga i starten kan ha en nackdel vid voltstart jämfört med autostart där hästen får en sorts flygande start och har accelererat på sträckan fram till startlinjen.

Är banan tungsprungen vid regn? Alla hästar tycker inte att det är trevligt med en våt och tung bana. Det kan därför vara en god idé att titta på en väderrapport inför loppet.

Läs på om den häst du tänker spela på. Hur brukar den bete sig? Sök efter stalltips och sök efter intervjuer med kuskar som har kört din favorithäst. Det kan ge mängder med information om dagsformen och mycket annat.