Grand prix d'amerique

Prix d'amerique är ett av världens mest berömda travlopp och anses vara lite som travets världsmästerskap. Loppet körs på Vincennesbanan som ligger utanför Paris i Frankrike och loppet körs den sista söndagen i januari.

Loppets historia

Loppet kom till för att hylla de amerikanska soldaternas insatser under det första världskriget och fick sitt namn därifrån då namnet betyder ungefär Amerikapriset. Prix d'amerique kördes för första gången år 1920 och har sedan dess körts varje år förutom krigsåren 1940 och 1941.

Loppet är 2 700 meter långt och priset för förstaplatsen är hela €1 000 000 så loppet är endast för de allra bästa. Varje år samlas världens främsta kuskar och travhästar på Vincennesbanan för att tävla om den enorma vinstsumman. Hela 40 000 åskådare och 500 journalister är på plats för att bevittna loppet och se vem som vinner.

Historiska vinnare

Den kusk som har vunnit loppet flest gånger är Jean-René Gougeon som vann Prix d'amerique hela åtta gånger under sin karriär. Den häst som vunnit loppet flest gånger är Ourasi som vann lopper fyra gånger under 80-talet.

Exakt hur stort är Prix d'amerique?

I snitt så satsas cirka 40 miljoner euro varje år på loppet, vilket gör det till det spel som det satsas mest pengar på i hela Frankrike. Prix d'amerique sänds i hela 35 länder på fyra olika kontinenter.

För att verkligen förstå hur stort Prix d'amerique är så tar vi en närmare titt på en del av programmet för loppet under 2016 som såg ut så här:

11:00 - Dörrarna öppnas och 40 000 åskådare kommer in för att ta del av känslorna och spänningen som omger Prix d'amerique på Vincennes Hippodrome i Paris.

12:45 - En storslagen parad hålls i amerikansk stil och innehåller fler än 450 artister, 150 Harley Davidson motorcyklar, en cheerleader uppvisning, en robot och en parad med de 18 förarna som ska tävla i loppet.

13:35 - Det första loppet går av stapeln, det körs totalt 10 lopp under dagen.

15:45 - En uppvisning som består av 25 ryttare som håller i spjut och som bär en hjälm dekorerad med en man. De följs av 30 franska republikanska vakter som spelar musik. Åskådarna får njuta av traditionella uniformer och det omryktade franskrepublikanska gardet.

16:20 - Loppet går av stapeln och vinnaren blir världsmästare.

18:30 - Dagens sista lopp körs

Prix d'amerique är alltså ett lopp där de främsta inom trav i hela världen möts för att se vem som är allra bäst och det hela omges av parader och uppvisningar för att fira loppet.