ATG Odds Elitloppet

Sveriges största travhändelse

Sista söndagen i maj varje år vallfärdar svenska travintresserade till Solvalla travbana i Stockholms kommun för att beskåda årets stora begivenhet, Elitloppet. Tävlingen är det mest prestigefyllda som Sverige har att erbjuda inom hästsport. Världens bästa hästar deltar med tränare och kuskar från bland annat Norge, Frankrike, Italien och USA. Formen är inbjudningslopp och totalt får 16 hästar chansen. Efter två försökslopp körs finalen där vinnaren koras. De mer än 40 000 åskådarna jublar och tjoar nästan som på en landskamp i fotboll. Och just landskamp har loppet lite utvecklats till. Det första Elitloppet kördes 1952 med en tysk vinnare. Efter två år med svenska vinnare dominerade Tyskland, Frankrike och Italien. USA fick en seger 1965. 1972 blev det äntligen en svensk seger igen. Det var Dart Hannover med Berndt Lindstedt i sulkyn. Året efter sprängde den historiskt sett mest betydande hästen, Ego Boy, mållinjen först. Sedan blandades vinnarna från olika länder, Norge fick sin första vinnare 1986 och 1992 kom segraren från Kanada. På senare år har det blivit vanligt med kombinationer av kusk respektive häst från olika länder. Exempelvis vann Björn Goop 2014 på franska hästen Timoko. 2015 återställdes ordningen ur svenska ögon sett då ett helsvenskt ekipage segrade, Örjan Kihlström med Magic Tonight. Magin var total.

Stora banor, stora planer

Jägersro i Malmö var i bruk redan i början på 1900-talet men Solvalla är Nordens största hästsportanläggning sett till publikkapacitet. Arenan invigdes 1927 och ersatte då Brunnsviken där hästrace tidigare körts. Några år tidigare hade totalisatorförbudet hävts och det blev åter lagligt att spela på hästar. Trav och galopp var då de enda legala spelformerna inom landet. Under trettiotalet tillkom Stryktipset med spel på fotbollsmatcher och Penninglotteriet startade. Sett ur det perspektivet måste man säga att betting har ökat ofantligt på senare år och inte minst sedan internet tillkom. ATG har ensamrätt för spel på hästar i Sverige men det hindra inte svenskar att spela hos vilken speltjänst på internet de än önskar. Det finns många bolag som tar upp konkurrensen och erbjuder fasta odds istället för ATG:s rörliga. Man kan numer satsa i nästan alla förekommande lopp i Sverige hos bet365, Unibet, Racebets, Betsson med flera.

Tidiga odds, eller snabba odds

Försöksloppen som även kan benämnas semifinaler för att ta till idrottens terminologi sållar bort 4 hästar och de 4 bästa i varje lopp går till finalen. Ju bättre placering en häst haft i försöksloppen, desto bättre spår i finalen får kusken välja. Sedan 1965 har distansen i alla Elitlopp varit 1609 meter, det vill säga en engelsk mil. Starten i loppen körs med startbil. Inför loppet 2016 är spekulationerna och oddssättning i full gång trots att deltagande hästar ännu inte utsetts. Den USA-födda hästen Nuncio är redan storfavorit. Tränare är svensken Stefan Melander och hästen tränas på Solvalla. Hästen är en varmblodig travare som till Elitloppet blir dryga fem år fyllda. Oddsen för att Nuncio ska vinna ligger mellan 4 till 5 gånger pengarna. Andrahandsfavorit är Delicious U.S. som även den är amerikanskfödd. Daniel Redén är tränare och även denne häst huserar på Solvalla. Oddsen för den här sjuåriga varmblodiga travaren ligger på runt 6 gånger pengarna. Tredjehandsfavorit är Timoko som är en fransk häst och den ger ungefär 10 gånger pengarna vid vinst. Svenskt hopp kan kanske sättas till tränaren Åke Svanstedt som nu kört ett par år i USA. Det planeras ett specialflyg där amerikanska hästar ska fraktas till Elitloppet. I så fall kan en av dem troligen bli Resolve och den hästen kan i så fall få sällskap av ett antal andra jänkare. Intresset för Elitloppet är stort i USA och eventuellt kommer man att köra ett kvalificeringslopp då intresset är så stort att alla inte skulle få plats. Man kan räkna med att oddssättningen kommer att ändras om ett flertal stjärnkuskar och kusar kommer hit från "over there".